Tools
Schemagerichte coaching:
Als het leven je over het algemeen gemakkelijk af gaat en zich geen structurele problemen voordoen, zijn een aantal van deze tools waarschijnlijk overbodig. Maar als je iedere keer dezelfde valkuilen of vervelende situaties tegenkomt, kan het interessant zijn om jouw eigen handelen iets beter te onderzoeken. Hiervoor helpt het om jouw coping/strategiën beter in beeld te brengen. Coping is de manier waarop wij bijvoorbeeld omgaan met confronterende situaties, tegenslag en heftige emotie. Om dit te onderzoeken bespreken wij samen met jou eerdere levenservaringen. Het geeft een ontzettend helder beeld van de manier waarop jouw strategieën zijn ontstaan en waar we samen aan kunnen werken!
Cognitieve coaching:
Zodra je vervalt in negatieve aannames, niet realistische gedachten of en/of angsten, passen we een stukje cognitieve coaching toe. Het uitgangspunt van cognitieve coaching is dat gedachten (cognities) een invloed hebben op ons gedrag en op hoe we ons voelen, en omgekeerd.
Via cognitieve coaching leert men via inzichten de gedachten gedachten te toetsen aan de realiteit , gedachten om te buigen, hiermee emotiebeleving- en het gedrag te veranderen.
De uiteindelijke bedoeling is altijd dat je beter leert omgaan met emotionele problemen, zoals angst, boosheid, somberheid of schuldgevoelens.
EMDR wordt gebruikt om traumaverwerking te doen en om opgeslagen,negatieve associaties te resesetten.
Familiedynamieken:
Familiedynamiek in beeld brengen. Wanneer je jezelf niet helemaal vrij voelt om zelfstandig keuzes te maken omdat dit niet overeen komt met wat je ooit geleerd hebt of wat er van jou verwacht wordt, kan dit soms persoonlijke ontwikkeling in de weg staan. Het bespreken van familiedynamieken kan helderheid geven over waarom je doet wat je doet en op welke manier je verandering kunt aanbrengen door jouw eigen aandeel in de dynamiek te veranderen.
EMDR
Mijn ervaring is dat EMDR goede en relatief snelle resultaten biedt.
Letterlijk: Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie die bedoeld is, voor mensen met posttraumatische klachten (PTSS) en andere traumagerelateerde angstklachten.Een eerste versie van EMDR werd in 1989 beschreven door de ontwikkelaarster ervan, de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro.
In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkelde EMDR zich tot een volwaardige therapeutische methode die ook in Nederland steeds vaker wordt gebruikt.
Over mevrouw Shapiro, haar onderzoeken en de resultaten is veel te vinden op internet.
Bij EMDR wordt de client gevraagd zich te richten op het als meest belastend ervaren moment in de nare ervaring, waarna hem een afleidende stimulus wordt aangeboden. Dit wordt gedaan in de vorm van visuele signalen (het met de ogen volgen van de hand van de therapeut), sommige collega’s gebruiken geluidssignalen met een koptelefoon.
Zelf gebruik ik klopjes op de knie omdat het voor sommige mensen lastig is om zich te kunnen concentreren met de oogbewegingen of geluid.
Deze oogbewegingen of andere vorm van stimulatie van de linker- en rechter hersenhelft, in combinatie met teruggaan naar een gebeurtenis op therapeutische wijze, brengt een bepaald proces op gang in de hersenen.
Hierdoor wordt de traumatische situatie geherevalueerd, en neemt de emotionele lading af tot een aanvaardbaar niveau.
Het idee is dat de oogbewegingen zowel de linker- (taal en analyse) als de rechterhersenhelft activeren.
De linkerhersenhelft regelt taal en analyse, de rechterhelft emoties, fantasie en verbanden leggen.
Een nare ervaring zou op deze manier beter worden geïntegreerd.
Uit hersenscan onderzoek bij getraumatiseerde patiënten, blijkt dat vóór EMDR-behandeling vooral de rechterhersenhelft actief is. Nare ervaringen blijven dus vooral hangen in het emotionele. Na behandeling is ook de linkerhersenhelft actief.
Bovenstaand verhaal is over het algemeen lastig uit te leggen aan cliënten. Meestal is de volgende uitleg begrijpelijker en kan men zich er iets bij voorstellen.
Wanneer mensen last hebben van een trauma of angst, slaapt men vaak slecht. In onze diepe slaap worden de gebeurtenissen van de dag verwerkt. Een normale gebeurtenis wordt in de hersenen opgeslagen, en als een verhaal ‘verwerkt’.
Een traumatische ervaring wordt in de hersenen opgeslagen in scherven, (kleine pijnlijke stukjes). Deze ‘scherven’ kunnen bestaan uit: geur, beelden, geluid, pijn, enz. Deze scherven worden opgeslagen in verschillende delen van de hersenen. Men wordt er dan ook ongecontroleerd mee geconfronteerd.
Door het stimuleren van de linker-en rechterhersenhellft dmv EMDR wordt de verwerking die normaal gesproken via de slaap plaatsvind, nagebootst. Zo worden trauma-ervaringen verwerkt, en de scherven opnieuw gerangschikt in onze hersenen als een verhaal.
Wat kan men met EMDR behandelen?
Trauma-ervaring. Een schokkende gebeurtenis in het algemeen.
Je kunt dan denken aan oorlogstrauma, overlijden, lichamelijke mishandeling, geestelijke mishandeling, ongelukken, zedenmisdrijven, geweldpleging, arrestatieherinneringen, enz.
Vele vormen van angsten en angststoornis. Dit is een zeer breed gebied.
Je kunt dan denken aan angst voor iets uit het verleden, voor mensen, straatvrees, de tandarts, bepaalde dieren, geuren, om te verdwalen, om door tunnels te lopen/rijden, om dood te gaan, voor ziekenhuizen en/of bepaalde behandeling, enz.
Vormen van gedragsproblemen zoals agressie, onzekerheid, enz.
Samen kunnen we onderzoeken of EMDR het meest passend is in jouw situatie of dat het misschien onderdeel uitmaakt van het totale behandelplan. Indien er contra indicatie is, behandel ik niet. Het kan overigens zijn dat klachten in eerste instantie even verergeren. De klachten verminderen dan meestal na de derde behandeling.
Schemagerichte coaching
Maak je steeds dezelfde fouten in je leven, terwijl je je hebt voorgenomen om een volgende keer anders te reageren? Laat je gedrag hardnekkige patronen zien, die je niet kunt veranderen, ook al wil je dat heel graag? Merk je regelmatig dat je met je gezonde verstand best weet wat je zou moeten doen, maar dat je gevoel niet meewerkt en je een andere richting in duwt?
Dan kan schematherapie of schemagerichte coaching iets voor je betekenen!
Schemagerichte coaching komt uit de schemagerichte therapie. Het is een vorm van psychotherapie die je helpt om de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. De invloed van ervaringen uit je jeugd op je patronen en dagelijkse leven wordt onderzocht. Je leert jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen. Je leert voelen wat je behoefte is en je leert op een gezondere manier daarvoor op te komen. Hierdoor veranderen niet alleen je gedrag, maar ook je gedachten en gevoelens.
Samen kunnen we onderzoeken of je strategieën hebt die niet zo goed voor je werken. Lukt het niet om grenzen aan te geven? Om te gaan met een sterke persoonlijkheid- of dominante collega? Ben je geneigd veel meer te geven dan te nemen ten koste van jezelf (of andersom)? Raak je soms in conflict met je omgeving? Voel je je vaak onbegrepen? Het gevoel dat niemand naar je luistert? Doe je destructieve uitspraken of handelingen? Is er sprake van een slecht gevoel van eigenwaarde of weinig zelfvertrouwen? Gebruik je soms manipulatief gedrag? Agressief gedrag? Durf je niet altijd de waarheid te zeggen? Gebruik je ‘struisvogelpolitiek’ ? Wil je zelf weer de regie terug over jouw handelen?
Dan is het zinvol om samen constructief aan beter gedrag en een beter gevoel te gaan werken d.m.v schemagerichte coaching!
Cognitieve coaching
Wat is cognitieve coaching?
Cognities is een ander woord voor gedachten. Cognitieve coaching gaat ervan uit dat psychische klachten (nare gevoelens, problematisch gedrag) verband houden met de gedachten die mensen hebben in de situatie waarin ze verkeren.
Stel je voor dat je een grote hond op straat tegenkomt. Wat denk je in zo’n situatie? Wellicht denkt je: wat een mooi beest. Hierdoor voel je jezelf rustig. Je loopt dan gewoon door of gaat de hond even aaien. Het kan ook zijn dat je denkt: oh jee, die gaat me bijten. In dat geval voel je jezelf gespannen of angstig. Daarom houdt je de hond aandachtig in de gaten, of steek je de straat over om uit zijn buurt te blijven.
Met dit eenvoudige voorbeeld willen we laten zien dat niet zozeer de situatie (de hond die u tegenkomt), als wel jouw interpretatie van de situatie bepaalt hoe je jezelf voelt en gedraagt. Dit betekent dat als je jouw interpretatie van situaties leert veranderen ook jouw gevoel en gedrag zullen veranderen.
Situatie /gebeurtenis→ gedachten → gevoel en gedrag
De coach zal samen met jou gaan onderzoeken welke gedachten een rol spelen bij de nare gevoelens of het problematische gedrag waar jij last van hebt. Vervolgens leer je een aantal technieken om te onderzoeken of jouw gedachten wel helemaal kloppen in de situatie waarin je ze dacht. Zo nodig formuleer je nieuwe, beter bij de situatie passende gedachten. We noemen dat de ‘realistische gedachten’.
Loopbaan/Sollicitatietools
Hieronder zijn verschillende loopbaan/re-integratie fases te vinden. Loopbaanbegeleiding en re-integratietrajecten zijn maatwerk en onderstaande opsomming is alleen een opsomming van mogelijkheden. Het traject wordt vanzelfsprekend volledig op jouw situatie afgestemd.
Oriëntatiefase (en herstelfase)
Helderheid krijgen in jouw mogelijkheden, zoekrichting en onze dienstverlening:
- Voorlopig doel formuleren
- Werken aan herstel indien nodig en inzetten van tools.
Daarnaast:
- Coaching in focus op nieuw perspectief
- In kaart brengen van kansen en beperkingen
- In kaart brengen van competenties
- Diagnostische testen maken: capaciteiten/competenties/ambities
- Inventarisatie van passende arbeidsmogelijkheden (beroepenoriëntatie)
- Haalbaarheidsanalyse opstellen zelfstandig ondernemerschap
- Formuleren zoekprofiel
- Marktverkenning/arbeidsmarktoriëntatie
- Samen stellen we een actieplan op voor jouw arbeidsmarktbenadering
Voorschakelfase
We gaan je voorbereiden op werkhervatting:
- Passend bij de belastbaarheid. Regelmatig door inzetten van vrijwilligerswerk
- Vergroten van (fysieke/psychische) belastbaarheid. Dmv de tools
- Opdoen van arbeidsritme
- Aanleren van werknemersvaardigheden
Aanbodversterkende fase
We gaan je beter kwalificeren voor arbeidsmarkt:
- Vergroten van vaardigheden en zelfvertrouwen
- Het opstellen van een professioneel CV
- Netwerk in kaart brengen
- Motivatiebrieven leren schrijven
- Inzetten van social media
Bemiddelingsfase
Je bent er klaar voor om te solliciteren. In deze fase ga je:
- Zoeken van geschikte vacatures
- Netwerk activeren
- LinkedIn profiel aanmaken en uitleg over het inzetten van LinkedIn
- CV op diverse vacaturesites plaatsen
- Motivatiebrieven aanpassen aan vacature
- We gaan je voorbereiden op sollicitatiegesprekken (b.v. rollenspel)
- Ondervangen van vooroordelen bij werkgevers over bepaalde doelgroepen en dit omzetten naar voordelen
- Jobhunting
- Jobmarketing: we ondersteunen jou om je zo goed mogelijk te profileren
Nazorg
Als je aan het werk bent, proberen wij je zo goed mogelijk te ondersteunen om het geleerde in de praktijk te brengen. We spreken elkaar regelmatig zodat je vragen kunt stellen en eventuele knelpunten kunt bespreken.
Familiedynamiek
Hoe familieleden omgaan met gebeurtenissen is natuurlijk per familie verschillend. Wanneer er ingrijpende gebeurtenissen plaatsvinden leer je elkaar beter kennen. Zo is het mogelijk dat een broer of zus waarmee je nauw verbonden bent het in jouw ogen plotseling laat afweten, of dat juist een verre tante jouw rots in de branding blijkt te zijn. Familie lijkt in de basis een vanzelfsprekendheid, een gegeven, maar in de loop der jaren wordt dat soms ingewikkelder. Wanneer je geboren wordt ben je afhankelijkheid van je ouders, wij kinderen hebben een aangeboren kwaliteit om loyaal te zijn naar onze ouders, ook als dit niet terecht is of lijkt te zijn. Die loyaliteit van kinderen naar ouders is eigenlijk onverwoestbaar. Die loyaliteit zorgt grotendeels voor de samenhang binnen families zowel in positieve als in negatieve zin, het beweegt de families voort. Tevens kan deze familiedynamiek gevolgen hebben voor jouw persoonlijke ontwikkeling of juist het onvermogen om zelfstandig keuzes te maken op basis van jouw eigen innerlijke kompas. Samen met jouw coach onderzoek jij hoe jij op jouw eigen manier jouw eigen persoonlijke waarden kan ontwikkelen en meer vrijheid en autonomie kan ervaren.